המאה ה21 מאופיינת בהמון גירויים, קצב מהיר של שינויים, ובעיקר המון לחץ וסטרס נפשי וגם חברתי- המשפיעים על ילדינו, בין אם בבית, בבית הספר או בכל מקום חברתי אחר. כהורים לילדים תפקידנו בין היתר הוא להגן ולגונן על ילדינו, לדאוג לרווחתם הכלכלית, הפיזית, הנפשית והרוחנית.
כאשר ילדנו מתחיל להשתנות ולפתח סימפטומים שונים שאנחנו לא מכירים, יש ביכולתנו כהורים, לעקוב אחרי השינויים, להצביע עליהם ולזהות סימנים מקדימים. במאמר זה ברצוני להסב את תשומת ליבכם לסימנים מקדימים לזיהוי חרדה אצל ילדים, וכיצד תוכלו לסייע לילדכם להתמודד עימם.
מהי חרדה
לפני שנתחיל בזיהוי הסימפטומים, חשוב להבין מהי חרדה, מהם המאפיינים שלה, מה יכול לגרום לה ובהמשך כיצד היא מתבטאת בהיבטים של סימפטומים פיזיים גופניים, ונפשיים.
חרדה בילדים מתבטאת בעיקר בפן הרגשי והיא יוצרת תחושות רגשות כמו דאגה, פחד, חוסר שליטה וחוסר וודאות אצל הילדים. על אלה משפיעים בצורה שונה ואינדיבידואלית על הילדים. כאשר חרדה יוצאת מטווח הנורמה, היא הופכת להיות אינטנסיבית, לא פרופורציונלית ביחס לאירוע או המאורע שהצית אותה, ובכך היא פוגעת בילד, ועשויה גם לפגוע בהתפתחותו הרגשית התקינה, כמו גם בסביבתו החברתית והלימודית- כלומר פגיעה בשגרת חיי היומיום שלו. כאשר החרדה הופכת קיצונית, היא מקשה על תפקודו התקין של הילד ואף עלולה לגרום להתנהגויות אובססיביות וכפייתיות מצד אחד, או להתנהגות של ניתוק והתרחקות מצד שני.
ממה היא נובעת?
חרדה יכולה להיגרם ממגוון רחב של אירועים שונים או מקורות שונים בחיי היומיום כגון:
- חוויות טראומטיות אליהן נחשף ילדכם
- קשיים משפחתיים- כמו ריבים או גירושין
- פטירה של מישהו קרוב ובעל משמעות (קרוב משפחה או חבר קרוב)
- שינויים סביבתיים- מעבר דירה, שינוי בית ספר, שינוי גן וכדומה.
- לעיתים יש רכיב גנטי- העובר בתורשה ודורש התייחסות ותמיכה של ההורים.
כאמור, ישנן המון סיטואציות ואפשרויות בחיים שיכולות לגרום להתפתחותה של חרדה אצל הילדים. המטרה שלנו כהורים, היא לזהות מבעוד מועד את הסימנים והנורות האדומות בדרך, על מנת למנוע מילדנו לעבור קושי או סבל קיצוניים ומיותרים.
זיהוי מוקדם
סימנים גופניים של חרדה
- דופק מואץ ועליה בקצב לב ללא הסבר נראה לעין
- הזעת יתר בכל אחד מחלקי הגוף ולעיתים בצורה מוגזמת
- כאבי בטן ומיחושים בבטן שאינם מוסברים- ברוב המקרים
- רעידות בידיים
- כאבי ראש
- בחילות ללא קשר למנח הגוף ומיקומו (ים, אוויר או יבשה) וללא קשר לאכילה ותרופות
- כאבי שרירים בלתי מוסברים
המשותף לכל הסימנים הגופניים הללו היא הפעילות של המערכת העצבית שפועלת בעודף וללא פרופורציה לסיטואציה. הגוף של ילדכם מפעיל למעשה את המנגנון הקדום והמוכר בשמו הילחם או ברח (Fight or flight) שהוא מנגנון הגנה חשוב של הגוף, שמטרתו היא להגן על חיינו עוד מתקופת קדם. רגע לפני התקף חרדה אצל ילדים, ניתן לזהות את הסימפטומים האלה ובכך להבין למה לצפות בהמשך.
סימנים פיזיולוגיים
- עייפות
- חולשה
- ירידה בתיאבון
- סחרחורות
- קשיי נשימה
התגובה של המערכת ההורמונלית לסטרס וחרדה באה לידי ביטוי בשחרור של שני הורמונים חשובים המשפיעים על הוויסות החושי ועל מצב הרוח והתפקוד של הילד. המערכת מפרישה קורטיזול ואדרנלין- והם אלה שגורמים לתופעות שצוינו למעלה כולל הדופק המואץ, עליה בהזעה, בחילות חולשה ועוד.
הכרת הסימפטומים מסייעת לנו להבין כי כאשר אנחנו מזהים את המכלול שלהן או את רובן, הילד שלנו ככל הנראה במצוקה- ואנחנו נדרשים לעזור לו ולשחרר אותו מאותה חרדה המעיקה עליו.
דפוסי התנהגות אישית וחברתית שצריכים לשים לב אליהם
במידה ואתם מזהים דפוסי התנהגות שונים וחדשים שנראים לכם מוזרים- כמו לדוגמה ילד שמוצץ את הבוהן פתאום, נסיגה רגשית בהתנהגות כמו הרטבה במיטה או במכנסיים, עצבנות חריגה ובלתי מוסברת, או כל התנהגות שאינה אופיינית לילדכם, תעקבו אחריה. דפוסי התנהגות חדשים וגם רגרסיה התנהגותית, יכולים להעיד על חרדה, מתח וסטרס שילדכם כבר אינו שולט בהם ומכאן גם חוסר השליטה בהתנהגות או בסוגרים.
נסיגה חברתית וסימני בדידות
התבודדות מחברה והסתגרות בחדר וכל מה שקשור לנסיגה בפן החברתי יכול בהחלט להיות תוצאה של סטרס ובעיקר של חרדה. זו יכולה להיות חרדה מחברה, שיבקרו אותי, חרדה כי אחרים מציקים לילד חברתית או כי הוא חש שממילא לא מבינים אותו- אז יעדיף להסתגר בתוך עצמו.
כאן חשוב מאוד להעניק לילד מרחב חופשי ופתוח לביטוי עצמי. להעניק לו בעיקר לשפוך את הלב על מנת שניתן יהיה להבין על מה זה יושב ומשם להמשיך בטיפול. ההמלצה שלי כאמור היא טיפול NLP לילדים או טיפול CBT לילדים. מכיוון שבשתי השיטות המרחב הטיפולי הוא מאוד פתוח וקשוב, ומאפשר לילד להיפתח בקצב שלו ולבחירתו.
השפעות רגשיות וקוגניטיביות שכדאי לשים אליהן לב
דפוסי חשיבה שליליים הם ללא ספק נורת אזהרה אדומה. חשוב לשים לב לשינוי במידה וחל שינוי בדפוסי החשיבה שהופכים שליליים. החוץ- מה שיוצא מהפה, מעיד על הסערה הפנימית שדורשת התייחסות ומענה.
הרבה פעמים ילדים שחווים חרדות סובלים מקשיים בוויסות הרגשי. המשמעות היא שהם פשוט מוצפים רגשית, ולכן קשה להם מאוד להיות מפוקסים רגשית, כי הם על הקצה. חשוב לשים לב ובמידת הצורך להפנות לטיפול רגשי שיסייע להם רגשית לשחרר את העול והחרדות מראשם וליבם.
אם דיברנו על הצפה רגשית- הרי שלחרדות בילדים יש גם השפעה על הפן הלימודי. כשחרדות עולות, ניתן להבחין בקשיי למידה וריכוז בכיתה. אם המחנכת מציינת שהיא חווה קושי מצד ילדכם וקושי להתרכז וללמוד (אם לפני כן היה תלמיד שקט או מצטיין) הרי שיש לתת על כך את הדעת ולנסות להבין האם מדובר בחרדה- ולסייע לילדכם.
דפוסי שינה ותזונה חריגים
אם הילד מתחיל לסבול מהפרעות שינה שנובעות מחרדות וקושי להירדם או סיוטי לילה וצרחות כתוצאה מחרדות- זה הזמן לגשת איתו לרופא ולבחון את הבעיה מקרוב מכיוון ששינה משפיעה גם על הפן ההתפתחותי שלו לעתיד לבוא, וגם על התפקוד שלו בהמשך היום. ילדים שלא ישנים מספיק קמים בבוקר עייפים, עצבניים, לא מרוכזים, רוצים רק לחזור למיטה ואין להם חשק לכלום! הדבר יכול להשפיע גם על התיאבון- בעיקר ירידה בתיאבון, חרדה גם במרחב המשפחתי בתוך הבית ובחיק המשפחה, וגם בתגובות שיכולות להיתפס כאגרסיביות ועצבניות כלפי ההורים.
טיפול בסביבה עוטפת, מכבדת וקשובה
בהיותי מטפלת ומאסטר NLP, אני ממליצה כאמור על טיפול NLP לטיפול בחרדות אצל ילדים. הטיפול מעניק לילד מרחב נשימה ומרחב חופשי להביע ולשתף כל מה שהוא מסכים תוך בניית אמון הדדי ובניית קשר מיוחד בו אני מניסיוני כמומחית בטיפול רגשי אצל ילדים ומטפלת NLP, יכולה להעניק לילדכם סט כלים לחיים שיסייע לו בכל פעם מחדש בהתמודדות עם החרדות, והתגברות בהווה ובעתיד עם כל הקשיים בצורה חכמה וממקום של המון ביטחון עצמי והערכה עצמית כלפי עצמו.
צריכים עזרה? אני מזמינה אתכם ליצור קשר או להתקשר אלי לנייד
054-5991028 ולקבוע פגישה, ואשמח לעמוד לרשותכם.